MP-zangers gezocht!


Toonkunstkoor Caecilia zoekt bassen en tenoren om ons te versterken tijdens het concert van de Matthäus Passion op 21 maart 2018.

Wat kunt u verwachten?

  • repetities o.l.v. een inspirerende, enthousiaste dirigent en met begeleiding van een deskundige pianist
  • een prachtig concert met professionele solisten in de Dominicanenkerk in Zwolle
  • de ervaring om te zingen onder begeleiding van het Orkest van het Oosten

Wat verwachten wij van u?

  • Inzet, muzikaliteit en de mogelijkheid tot zelfstudie
  • Aanwezigheid op alle repetities, incl. een koordag op 17 maart en generale op 20 maart.
  • Stem en enthousiasme tijdens het concert
  • Een bijdrage van € 100,-

Wij repeteren elke donderdagavond in kerkgebouw De Hoeksteen aan de Scheldelaan 141 in Zwolle. 

De repetitie start om 19.45 uur en duurt tot 22.00 uur.

Aanmelden kan bij Kuna van Walsem via info@caeciliazwolle.nl of via tel.nr 038-3762382.Messiah op 1 december 2017


Op vrijdag 1 december 2017 voert Toonkunstkoor Caecilia de Messiah van Georg Friedrich Händel uit in de Spiegel in Zwolle. Het geheel staat onder leiding van dirigent Béni Csillag en wordt begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum.

De solisten bij deze uitvoering zijn:

Maria Valdmaa (sopraan)

Sara Klein Horsman (alt)

Seil Kim (tenor)

Berend Eijkhout (bas).

De aanvang van het concert is 20.00 uur. 

Voor kaartverkoop en meer informatie, zie: ConcertagendaOpen repetitiavond 26 oktober

Bent u nieuwsgierig hoe het is om bij Caecilia te zingen? Kom dan kennis maken met de dirigent en het koor! U/jij bent van harte welkom op de open repetitie op  


donderdag 26 oktober 2017 vanaf 19.30 uur


in kerkgebouw De Hoeksteen aan de Scheldelaan 141 in Zwolle. We vertellen u dan graag wat over het koor onder het genot van een kopje koffie of thee. De repetitie start om 19.45 en duurt tot 22.00 uur.


Toonkunstkoor Caecilia heeft plaats voor bassen en tenoren; vrouwenstemmen zijn er momenteel voldoende, zodat vrouwen die geïnteresseerd zijn op een wachtlijst komen.


Aanmelden kan bij Kuna van Walsem via info@caeciliazwolle.nl of 038-3762382.
 

Masterclasses Matthäus Passion

De jonge solisten die bij onze Mattheus Passion in april zingen, krijgen 2 keer een masterclass van Johannette Zomer en …
daar mag u bij zijn! Wat een buitenkans. Vrijdag 6 januari was de eerste masterclass en wat was het leerzaam en leuk.
Bij de ochtendsessie werden we eerst wat opgewarmd. Ja, wij, want: “ doe allemaal maar mee!” Het werd ‘appels plukken’, zwaaien met de armen, stampen met de voeten en de ruggen werden losgeklopt. En zo bereid je je dus voor op zingen!!

Als eerste van de solisten zong de alt Ineke De Vylder heel mooi de aria ‘Buß und Reu’ uit de MP. Maar….. Johannette had nog wel wat opmerkingen: “Weet wat je zingt, dus geef ‘Buß’ de lading mee die dit woord heeft en fraseer net zoals je praat; zing bij ‘knirscht’ niet elk nootje apart; probeer ‘verticaal’ te zingen en maak er dus geen lange lijn van. Geef de laatste lettergreep van een woord minder gewicht”.

De bas Daniël Vecht zong recitatief en aria ‘Komm, süßes Kreuz’. Hier werd vooral op de houding gelet. “Ga stevig op beide benen staan en stap niet achteruit omdat je al die mensen voor je ziet. Maak je eigen ‘bubbel’ om je heen en houd de klank dichtbij. Maak hier wel een lange lijn van de noten.”

Sopraan Ellen Valkenburg zong het recitatief en de aria ‘Ich will dir mein Herze schenken’ Zij kreeg als opmerking mee om te letten op het instrumentarium. “Als dat groot is kun je een grote toon maken maar anders pas je je aan en hou je het klein. In de hoge tonen minder ‘lijf’ onder de toon, maar lichtheid aanbrengen. Woorden met veel korte nootjes moet je ‘weggooien’. Niet elk nootje benadrukken. Let op een goede houding zodat je je ademsteun goed kunt verzorgen, dat is al moeilijk als je bv op hoge hakken staat.


Heel wat koorleden en andere bezoekers hebben kunnen horen en zien wat er allemaal bij komt kijken om goed te kunnen zingen. Als amateurs kunnen we er ook zeker van leren. Bijvoorbeeld om op onze houding te letten en de goede accenten op de woorden te leggen. 

Komt u ook naar de Masterclasses op 4 maart? De masterclasses zijn van 11.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.15 uur in Artez, Stadsmuur 88 te Zwolle.  De entree is € 5,- p.p.  (studenten Artez gratis) en als u die dag een kaartje voor het concert koopt krijgt u € 5,- korting! Aanmelden kan via info@caeciliazwolle.nl
 

Caecilia zoekt bassen! 

Voor haar jaarlijkse concert van de Matthäus Passion is Toonkunstkoor Caecilia nog hard op zoek naar bassen! Wil jij ook genieten van dit mooie werk van Bach, het Orkest van het Oosten en de professionele solisten? Zing dan met ons mee!

De repetities beginnen op donderdag  2 februari vanaf 19.45 uur. Het bijwonen van de werkdag op zaterdag 1 april en de generale repetitie op maandag 10 april (vanaf 17 uur) is een vereiste. Het concert vindt plaats op dinsdag 11 april 2017 in de Dominicanenkerk te Zwolle.

Voor jouw deelname vragen we een bijdrage van €100 euro. Naast de repetities mag je gratis meedoen aan een cursus stemvorming door Bert van de Wetering, voorafgaand aan 4 repetities in februari en maart. Mail of bel naar Kuna van Walsem via: info@caeciliazwolle.nl  of 038-3762382 voor opgave. 
Kom genieten bij de Masterclasses Matthäus Passion

Toonkunstkoor Caecilia voert op dinsdag 11 april 2017 de Matthäus Passion weer voor u uit in de Dominicanenkerk in Zwolle. Deze keer worden een aantal solistenpartijen gezongen door jonge solisten die aan het begin van hun loopbaan staan. Caecilia biedt deze jonge solisten de kans om ervaring op te doen in een concertoptreden en begeleidt hen hierbij in de vorm van Masterclasses.

Tijdens deze Masterclasses krijgen de solisten aanwijzingen van de professionele sopraan Johannette Zomer en van de dirigent van Caecilia, Béni Csillag. Hierbij worden zij begeleidt door pianist Arjen Berends. Niet alleen voor de solisten een leerzame en leuke ervaring, maar ook voor u! U bent van harte welkom om deze Masterclasses bij te wonen op zaterdag 4 maart 2017 van 11.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.15 uur in Artez, Stadsmuur 88 te Zwolle.  De entree is € 5,- p.p.  (studenten Artez gratis) en als u die dag een kaartje voor het concert koopt krijgt u € 5,- korting! Aanmelden kan via info@caeciliazwolle.nl

 Caecilia wijzigt repetitieavond!

Vanaf november 2016 repeteert Caecilia niet meer op vrijdagavond maar op donderdagavond!
Wilde jij altijd al lid worden van Caecilia, maar hield de vrijdagavond je tegen? Pak dan nu je kans!

Kom kennis maken met het koor en de leden. Je bent van harte welkom op de

open repetitieavond op donderdag 17 november 2016

Neem ook vrienden, kennissen en buren mee! Voor muziek wordt gezorgd.
O.a. de Matthëus Passion en de Messiah staan op het programma!

Wij ontvangen je vanaf 19.15 uur met koffie of thee en iets lekkers. Ondertussen vertellen we je iets over het koor en de prachtige muziek die we zingen. Als je na de open avond lid wilt worden, zal de dirigent je stemsoort en zangkwaliteit beoordelen. Enige zangervaring is wel gewenst. Kuna van Walsem beantwoordt graag de eventuele vragen die je nog hebt:

038 - 376 23 82 of info@caeciliazwolle.nl

 


 

Caecilia en Philipskoor “herdenken” samen op 1 november

Op dinsdag 1 november 2016 houden Toonkunstkoor Caecilia uit Zwolle en het Philips’ Philharmonisch koor uit Eindhoven samen een concert in de Spiegel te Zwolle. Het thema is ‘herdenken’. Op het programma staan het Requiem van Fauré en 2 composities van de Hongaar Kodály: Psalmus Hungaricus en Jézus és kufárok.  Alles staat onder leiding van dirigent Béni Csillag en wordt begeleid door het Orkest van het Oosten. Het orkest brengt ook het stuk Marosszéki Táncok van Kodály ten gehore. De solisten zijn: Marcel Beekman, tenor, Berend Eijkhout, bariton en Katharine Dain, sopraan.

 Het thema ‘herdenken’ is ingegeven door de datum van het concert: 1 november 2016. Rond deze datum worden in de meeste kerken de overledenen van het achterliggende jaar herdacht. Het Requiem van Fauré sluit hier mooi bij aan en is als ‘dodenmis’ bij velen zeer geliefd. Fauré zag de dood niet als een pijnlijk einde, maar als een bevrijding. En dat hoor je.

Met de werken van de Hongaarse componist Kodály herdenken TKK Caecilia en het Philips’ Philharmonisch koor, samen met hun Hongaarse dirigent Béni Csillag, dat 60 jaar geleden de Hongaarse bevolking tegen de Russische overheersing in opstand kwam. 

Deze werken worden niet zo vaak in Nederland uitgevoerd. Met name de Psalmus Hungaricus vraagt een grote orkestbezetting en dito koorbezetting. Vandaar de samenwerking van beide koren.

De Hongaarse ambassade heeft dit bijzondere concert opgenomen in haar herdenkingsprogramma en er worden dan ook meerdere Hongaarse gasten verwacht. Dit concert geeft hen de gelegenheid om muziek uit eigen land en in de eigen taal te horen.

 Het concert begint om 20.00 uur in Theater de Spiegel (zaal open vanaf 19.30 uur). Kaarten zijn te bestellen via de leden van Caecilia, via "Kaartjes bestellen" of bij de Spiegel. Toegangsprijs: 1e rang € 33,- en 2e rang € 29,- , inclusief programmaboekje en consumptie.

 Open Monumentendag 2016

Op 11 september werkte Toonkunstkoor Caecilia Zwolle mee aan de Open Monumentendag door op te treden in de Plantagekerk en in de Oosterkerk. Delen uit het Requiem van Fauré werden gezongen. Met dank aan gastdirigent Wolfgang Lange en onze eigen pianist Arjen Berends.

Deze optredens waren een goede voorbereiding op ons concert van dinsdag 1 november a.s. Naast Fauré zingen we ook werken van de Hongaarse componist Kodály.

De kaartverkoop is al begonnen! Voor meer informatie, zie: Concertagenda

 Een solistenrol in onze Matthäus Passion 2017?  


 

Mede namens Toonkunstkoor Caecilia  Zwolle, sopraan Johannette Zomer en  dirigent Béni Csillag nodigt 10VOCAAL je uit deel te nemen aan de auditie voor een solistenrol in de Matthäus Passion van J.S.Bach met vooraf masterclasses.

De jury zal bestaan uit:

Johannette Zomer, sopraan Béni Csillag, dirigent Margaretha Coornstra, muziekrecensent en journaliste

Er worden 2 sopranen, 2 alten, 2 bassen en 1 tenor (voor de aria’s) gekozen met wie we een traject aangaan.

Het concert wordt gegeven in de  Dominicanenkerk  te Zwolle op 11 april 2017 met het Orkest van het Oosten. Zie hieronder voor alle tijden en locaties.

Aan de audities en masterclasses zijn geen kosten verbonden. Voor het concert ontvangen de solisten een vergoeding.

Gaat dit jouw (eerste) solistenrol worden in het meesterwerk van Bach? Geef je dan snel op voor de auditie via: info@10vcoaal.nl en stuur een opname mee!!! Inschrijven kan tot 15 mei 2016

1 juli 2016: audities in Zwolle, kerkgebouw de Hoeksteen, Scheldelaan 141, Zwolle

6 januari 2017: masterclass kerkgebouw de Hoeksteen, Scheldelaan 141,  Zwolle,

4 maart 2017: masterclass in het ArtEZ Conservatorium en ’s avond recital in de Grote of St Michaëlskerk te Zwolle

10 april 2017: ’s ochtends orkestrepetitie in Muziekcentrum Enschede

10 april 2017: ’s avonds generale repetitie, ook in Enschede

11 april 2017:  concert in de Dominicanenkerk te Zwolle

 

Voor vragen kun je bellen: 06-41497089 (Tineke Haveman)

 

Bericht geplaatst 17 april 2016Wegens ziekte van Kevin Skelton zal de rol van de evangelist worden vertolkt door Seil Kim. 

De Koreaanse tenor Seil Kim was winnaar van de International Schubert Competition in Osaka. Hij won de tweede prijs tijdens het Maria Callas Concours in Athene, de derde prijs in de Liedcompetitie van Thomas Quasthoff in Berlijn, de Zwitserse Migros Preis en de Prijs voor Beste Zanger tijdens het Festival van Verbier.

Hij studeerde onder andere bij Nicolai Gedda, Franco Corelli, Thomas Quasthoff en Eric Tappy, en ontving diploma’s van het Conservatorio di Santa Cecilia in Rome, het Conservatoire de Musique in Genève en de Zürcher Hochschule der Künste.

Tot zijn repertoire behoren opera, oratoria en Lied, van barok tot hedendaags. Hij vertolkte onder meer de rol van Orphée in Charpentiers La descente d'Orphée aux enfers, Ernesto in Donizetti’s Don Pasquale en de Evangelist in Bachs Matthäus Passion.

Seil Kim trad onder meer op in het Amsterdamse Concertgebouw, Festspielhaus Baden- Baden, de Wiener Musikverein, de Berliner Staatsoper, Tonhalle Zürich, tijdens het Händel Festival in Luzern en in het Seoul Arts Center.

 

 

Het is mogelijk om bij het Provinciehuis te parkerenBericht geplaatst 28 januari 2016
 

Open repetitieavond op vrijdag 11 december!

Kom kennis maken met het koor en de leden. Je bent van harte welkom op de open repetitieavond op 11 december. Neem ook gerust je vrienden, kennissen en buren mee! Voor muziek wordt gezorgd. Je kunt dan ook meezingen in Bach’s meesterwerk, de Mattheus.

Wij ontvangen je vanaf half 8 met koffie of thee en iets lekkers. Ondertussen vertellen we je iets over het koor en de prachtige muziek die we zingen. Als je na de open avond lid wilt worden, zal de dirigent je stemsoort en zangkwaliteit beoordelen. Enige zangervaring is wel gewenst. Kuna van Walsem beantwoordt graag de eventuele vragen die je nog hebt:

038 - 376 23 82 of info@caeciliazwolle.nl


Iedereen is van harte welkom, en mannen in het bijzonder!

 

Bericht geplaatst 4 december 2015


 

Het programmaboekje

Bericht geplaatst 2 december 2015

bericht geplaatst 17 oktober 2015
 

 

 

bericht geplaatst op 4 september 2015


 

We kijken terug op twee geweldige concerten o.l.v. Daniele Rustioni

bericht geplaatst op 27 juni 2015


 

Toegangsprijs in Zwolle: 12,50

Met medewerking van Toonkunstkoor Caecilia!

Kaarten via: http://ow.ly/LzULX

 

bericht geplaatst 26 mei 2015


Repetitie met Jongenskoor Dalfsen, nog 2 dagen tot concert....

 

bericht geplaatst 29 maart 2015  

 

Bericht geplaatst 8 maart 2015Caecilia inclusief Matthäus projectleden. Ook voor het najaarsconcert kunnen projectleden zich aanmelden.

 

Bericht geplaatst 5 maart 2015
Gratis parkeren bij het provinciehuis

 

Bericht geplaatst 4 februari 2015OPEN REPETITIE 17 april 2015, óók voor projectzangers!

Caecilia zoekt mensen van alle stemsoorten, zowel voor volledig als voor projectlidmaatschap.

We zingen elk jaar de Matthäus Passion van Bach en in het najaar een ander groot werk zoals de Schöpfung van Haydn (2014) of de Elias van Mendelssohn die we op 2 december 2015 gaan uitvoeren. Onder de tab concerthistorie kun je zien wat we de afgelopen jaren hebben gezongen. Naast een volledig lidmaatschap a € 225 per jaar is het ook mogelijk om projectlid te worden. Projectlidmaatschap voor de Matthäus kost € 100 en voor de Elias € 150.

Om te kijken of dit iets voor je is, kun je de sfeer komen proeven op onze Open Repetitie op vrijdag 17 april a.s. vanaf 19.30 uur in de Hoeksteen, Scheldelaan 141. Enige zangervaring is gewenst en als je serieus belangstelling hebt, maken we een afspraak voor een stemtest bij onze dirigent Béni Csillag. Dus kom langs op 17 april of maak vrijblijvend een afspraak om een andere vrijdag langs te komen op onze repetitie via tel. 038 – 376 2382 of kvwalsem1@kpnmail.nl. Het bezoeken van de uitvoering van de Matthäus op 31 maart a.s. is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om ons koor te leren kennen.

 

Bericht geplaatst 22 januari 2015


 

We kijken terug op een geslaagd concert! Met dank aan solisten, orkest en onze nieuwe dirigent Béni Csillag.

foto P. van Walsem

 

Bericht geplaatst 13 november 2014


 

OPEN REPETITIE 28 NOVEMBER 2014

Op vrijdag 28 november 2014 zal er ook weer een Open Repetitieavond zijn. Voor verdere informatie kunt U contact opnemen met Kuna van Walsem, tel. 038 3762382 of kvwalsem1@kpnmail.nl

Bericht geplaatst 5 oktober 2014


 CONCERT 11 NOVEMBER 2014

 

 

 

Bericht geplaatst 5 Oktober 2014 

WELKOM BÉNI CSILLAG!

Toonkunstkoor Caecilia heeft na een uitgebreide selectieprocedure Béni Csillag gekozen als nieuwe dirigent, ter opvolging van de vertrekkende Dick Dijk. Wij heten hem van harte welkom en zien uit naar de toekomstige samenwerking. Als eerste zal dat de uitvoering zijn van Die Schöpfung van Joseph Haydn, op 11 november a.s. in De Spiegel in Zwolle.


Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding op 6 jarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten op hoog niveau bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor-en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni tevens muziektheorie en schoolmuziek. In 2001 rondde hij zijn studie af.
Tijdens zijn studie leidde hij onder andere de opera afdeling met producties van Monteverdi (L’incoronazione di Poppea) en Mozart ( Le Nozze di Figaro). Tevens was hij assistent van Peter Oberfrank waarmee hij samen Puccini’s Il Trittico met het Nationaal Theater in Szeged deed.
In 2003 was Béni Csillag geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. Deze stond onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. Een week lang werkte Béni met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. In juni 2007 werd hij opnieuw geselecteerd, deze keer waren de docenten Simon Halsey en Robert Sund.
In 2004 assisteerde hij Tonu Kaljuste in Vigevano (Italie) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin Béni jarenlang als zanger heeft gefungeerd. Sinds september 2005 woont Béni Csillag in Nederland. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt.
In september 2008 behaalde hij hier Cum Laude het Master-diploma. Op dit moment is hij artistiek leider van het Philipskoor in Eindhoven, het Leids Projectkoor en het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble, dit seizoen ook van het Haags Vocaal Ensemble en de Coolsingers. Hij is regelmatig repetitor bij Vocaal Ensemble Musa in Utrecht en heeft de afgelopen jaren kerstconcerten gegeven met het Nederlands Kamerkoor en als repetitor met het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam gewerkt.

 Bericht geplaatst 19 september 2014DICK DIJK BEDANKT!!

Op vrijdag 19 september hebben we afscheid genomen van onze dirigent Dick Dijk, die Caecilia 5 jaar gedirigeerd heeft. We danken Dick hartlijk voor zijn inzet voor het koor en wensen hem voor de toekomst het allerbeste toe! Bericht geplaatst 19 september 2014


 

Open Repetitie-avond!bericht geplaatst 17 april 2014
Generale-avond

 


bericht geplaatst 14 april 2014


 

Laatste repetitie voor de Matthäus, op volle sterkte met Meander Vocaal

 

 

 

bericht geplaatst 11 april 2014


 

 

 

bericht geplaatst 10 maart 2014 

 

bericht geplaatst 7 november 2013


 

We kijken terug op een prachtige uitvoering.

 

bericht geplaatst 6 november 2013 


bericht geplaatst op 31 oktober 2013


 

 Het programmaboekje voor het komende concert is uit:

 

 

 bericht geplaatst op 25 oktober 2013


 

 

 Bekijk de presentatie 140 jaar Caecilia:

 

 bericht geplaatst op 20 oktober 2013


 

 

 

bericht geplaatst op 15 oktober 2013


 

 


 
 

 bericht geplaatst op 8 oktober 2013


 

We kijken terug op een mooie uitvoering!

 

 

 bericht geplaatst op 26 maart 2013 

Generale repetitie

 

bericht geplaatst op 25 maart 2013


 

 

Het programmaboekje is nu ook beschikbaar (klik): 

 

  


 
 

 

Op 27 november was onze generale repetitie, bekijk de foto's:

 

  

Ons concert is dit jaar in samenwerking met het Drents Kamerkoor

 

 Concert 28 november 2012

 Kom een keer mee repeteren!

Caecilia is altijd op zoek naar nieuwe leden om het koor te versterken. Met name bassen worden van harte uitgenodigd! Wij repeteren in De Hoeksteen aan de Zoom in Zwolle. Voor meer informatie kan je terecht bij Kuna van Walsem, tel. 038-3762382.