Dirigent

Iassen Raykov, sinds 2018 onze dirigent, is een zeer veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano bij onder meer Dimo Dimov aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij vervolgde zijn pianostudie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Gert Jan Vermeulen en Marcel Baudet en studeerde koordirectie bij Jos Vermunt, Daniël Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven en orkestdirectie bij Kerry Woodward aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede.

Iassens dirigeerstijl is ooit mooi omschreven als ‘soms ingetogen en dan weer flamboyant waarmee hij zijn zangers op een betoverende wijze onder controle heeft, met discipline, concentratie en perfectie’.

Met het door hem opgerichte vocaal ensemble La Colombe heeft hij als eerste het Requiem for Humanity (met teksten uit verschillende religies) van Helen Ostafew op cd gezet.
Naast de Toonkunstkoren in Enschede en Zwolle, dirigeert Iassen het Philipskoor in Eindhoven en het maatschappelijk betrokken projectkoor Kanaljerood in Hengelo. Hij heeft zelf ook diverse koorwerken gecomponeerd.

Iassen is ook cantor/organist in de Stiftskerk in Weerselo en een niet onverdienstelijk zanger, die jarenlang bij Vocaal Ensemble Exicon heeft gezongen en incidenteel optreedt als solist. Met sopraan Evelyn Ziegler vormt hij een zang/pianoduo.