Orkest en jongenskoor

Barokorkest Florilegium Musicum

Barokorkest Florilegium Musicum (muzikale bloemlezing) werd in 1978 opgericht in een periode waarin gezocht werd naar de “authentieke” uitvoering van muziek uit de barok en de klassieke periode. In de loop der jaren heeft dit professionele ensemble zich ontwikkeld tot een gewaardeerd internationaal orkest met gespecialiseerde barokmusici, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen.

Een vrijwel constante orkestbezetting maakt het orkest uiterst flexibel en snel om mee te werken. Doordat het orkest zo goed op elkaar ingespeeld is, blijft er vaak repetitietijd over voor interpretatie en details. De ondersteunende muzikale werksfeer van dit orkest heeft geresulteerd in een jarenlange samenwerking met vele koren in binnen- en buitenland. Op het repertoire staan alle standaard-koorwerken uit de barok en klassieke periode.

Jongenskoor Dalfsen  

Initiatiefnemer en koorleider Henk Ophoff begon in 1994 een koortje met tien jongens en toen dat succesvol bleek, richtte hij in 1996 de Stichting Jongenskoor Dalfsen op.

Het doel was om jongens in Dalfsen en omgeving te trainen in het zingen van voornamelijk klassieke muziek en daarin blijvend te motiveren. Het koor staat onder leiding van Erik Korterink. Koorpedagoog en opleidingsdocent is Henk Ophoff.

Het koor heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is inmiddels bekend geworden in de wijde omgeving. Naast muzikale ontwikkeling wordt er veel aandacht besteed aan het trainen van de individuele stem. In de loop der jaren zijn ook grote werken uitgevoerd, zoals de Johannes Passion van Bach, een mis van Haydn en de Requiem-composities van Fauré en Duruflé. De jongens werken jaarlijks mee aan uitvoeringen van de Matthäus Passion op diverse grote podia in het land. Verder heeft het koor concertreizen gemaakt naar Engeland en Duitsland. Erg geliefd bij groot publiek zijn de jaarlijkse uitvoeringen met Christmas Carols.

Iedere voorlaatste zondag van de maand zingt het jongenskoor een Choral Evensong in de Zwolse Dominicanenkerk.